Výstavba nového studia České televize v Brně

Jednou z nejprestižnějších a největších investic plánovaných pro tento rok na území Jihomoravského kraje je výstavba nových studií České televize v Brně.

Projekt, jehož investorem je největší veřejnoprávní televizní společnost v České republice, byl zahájen v roce 2011 ve sdružení architektonických kanceláří S-projekt Zlín a Aplus Brno. Pro výstavbu byly získány pozemky v bývalém areálu společnosti Zetor Brno. Architektonický návrh počítá se zachováním jedné z původních zděných budov, která bude kompletně zrekonstruována; zbylé nově vzniklé objekty jsou navrženy jako montované skeletové stavby, pro jejichž opláštění chtěli architekti zvolit kombinaci skleněných prvků a pevných kovových fasádních elementů podtrhující nadčasovost a elegantní moderní design v kontrastu s bíle omítnutým hranolem stávajícho zděného objektu. Modulární fasádní systém Qbiss One B splňoval veškerá kritéria, která si architekti předsevzali; detail křížení spar s oblými rohy profilovanými v jednom kuse předčil svou elegancí rámec běžných detailů nabízených ostatními výrobci. Možnost kombinace modulů navíc dává možnost vycházet z typových detailů, což představuje snížení rizik plynoucích z atypických detailů.

Před konečným schválením designu došlo ještě k několika změnám – rozpony byly oproti původním 2,50m zdvojnásobeny a rovněž tmavá antracitová barva RAL 7016 byla nahrazena stříbrnou RAL 9006. Projekt je nyní ve fázi realizace, k zahájení montáže fasádního systému Qbiss One došlo v červenci 2015.

 
Projekt: Nové studio České televize Brno

Místo: Brno, Jihomoravský kraj

Investor: Česká televize, a.s.

Architekt: S-projekt Zlín, Ing.arch. Jiří Soukal, Aplus Brno, Ing.arch. Petr Ondráček

Generální dodavatel stavby: Sdružení IMOS Brno, a.s. a PKS stavby, a.s.

Fasáda:  Qbiss One B tl. 150 a 200mm, barva RAL 9006 PVDF 25my, 2.300 m2